14 POJMOVA  IZ REČNIKA DESTILERA Scroll down animation

KATEGORIJA: ČLANAK

14 POJMOVA IZ REČNIKA DESTILERA

ABV

Alcohol by volume ili alkohol po zapremini je standardna mera alkohola (etanola) u datoj zapremini alkoholnog pića izražena u procentima.

ALKOHOL

Svako alkoholno piće sadrži nekoliko različitih tipova alkohola. Među njima je ETANOL (dobar), METANOL (loš) i FUZELNA ULJA (zao). Osnovni zadatak destilera je da ukloni iz destilata ili svede na minimum metanol i fuzelna ulja, a da maksimalno poveća količinu dobrog alkohola s obzirom na specifičan profil ukusa koji želi da kreira.

DESTILAT

To je tečno zlato radi koga živi destiler. Javlja se u hiljadama vrsta, ukusa i aroma. Svaki destilat sadrži poseban alkoholni DNK kao lični pečat njegovog stvaraoca.

DESTILATOR

Centralni je deo svake destilerije. Jednostavni aparati za prekidnu destilaciju (kazani) se koriste širom sveta, a često se nađu i u domaćinstvima. U njima se izvodi dvokratna destilacija. Prvo se dobija sirov destilat, ili meka rakija, koji se onda ponovo podvrgava destilaciji radi dobijanja destilata boljeg kvaliteta i sa višim sadržajem alkohola.

Aparat za složenu jednokratnu destilaciju ili kolonski destilator, je tehnološki kompleksniji. Dozvoljava precizniju kontrolu celokupnog procesa destilacije. „Veliko Brdo“ koristi upravo takav aparat za proizvodnju svojih rakija.

ETANOL

Etanol je osnovni tip alkohola u destilatu, bezbedan je za konzumiranje i glavni je junak priče o alkoholnim pićima.

ESTRI

Estri su poput kockica od kojih se gradi ukus i aroma pića. To su organska hemijska jedinjenja koja se kreiraju u procesu destilacije reakcijom alkohola i kiselina iz voća. Odgovorni su za voćne i cvetne note u aromi pića.

FERMENTACIJA

Bio-hemijska reakcija od ključne važnosti. Tokom fermentacije kvasci konzumiraju prirodni šećer iz voća i pretvaraju ga u alkohol koji će zatim biti destilovan.

FUZELNA ULJA

Mešavina alkohola čija konzumacija rezultira veoma neprijatnim mamurlukom, a u velikim količinama može da bude izuzetno opasna po zdravlje. Vešt destiler smanjuje i kontroliše nivo ovih alkohola pogotovo pri kraju procesa destilacije kada se oni javljaju u najvećim količinama.

KONDENZATOR

Ključni deo opreme koji ponovo pretvara vrelu alkoholnu paru u tečnost nakon procesa destilacije, a u narodu se uglavnom naziva tabarka.

KONZISTENTNOST

Ovaj pojam može da se sagleda dvostruko. Neki, najčešće veliki proizvođači teže da održe konzistentnost kada je reč o ukusu i aromi njihovog pića. Drugi proizvode manje lotove i insistiraju na razlikama i nijansama ukusa, boje i arome svakog lota.

METANOL

U svakoj lepoj priči postoji i zlikovac. Upravo se njega treba rešiti. Konzumiranje metanola može da izazove jako trovanje, slepilo, a u najgorem slučaju može da bude fatalno.

PRVENAC

Kada se koristi jednostavni aparat za destilaciju prvo je što poteče iz aparata. To je prva frakcija u procesu destilacije. Prvenac je neophodno odvojiti od najkvalitetnijeg SRCA destilata, i mi ga bacamo.

PATOKA

Treća je frakcija u procesu destilacije. Ona sadrži teška jedinjenja koja ugrožavaju miris i ukus pića. Trenutak kada počinje, odnosno kada treba prekinuti sa prihvatanjem destilata, određuje se merenjem količine alkohola u destilatu, kao i degustacijom. Patoka može da se podvrgne ponovnoj destilaciji, a kod nas se, kao i prvenac, baca.

SRCE

Druga frakcija u procesu destilacije i cilj je celokupnog poduhvata. Srce sadrži sve najbolje osobine voća i najveću količinu dobrog alkohola (etanola) – od 65 do 72%.

Autor: „Veliko Brdo“. Izvor: J. Harrison, N. Ridley. Distilled. Octopus Publishing Group LTD, 2018.