Veliko Brdo ne pravi kompromise – jednostavno biramo najbolje! Kada su u pitanju burad, opredelili smo se za proizvođače koji spadaju među najbolje.
Francuski brend „Radoux“ proizvodi burad za vinarije i destilerije od 1947. godine, a nalazi se u veoma poznatoj regiji Cognac u Francuskoj.
U našem podrumu ćete videti dva tipa buradi Radoux: „Tonnellerie Radoux“ od limuzinskog hrasta (Quercus robur) iz francuskih i mađarskih šuma, i „Victoria“ od belog hrasta (Quercus alba) iz države Misuri, SAD. Ove vrste hrastovine poseduju manje izražena taninska svojstva, i više izražena aromatična svojstva, te su pogodnije za sazrevanje jakih alkoholnih pića.
Pored porekla drveta strogo se kontroliše čvrstoća i homogenost vlakana. Krajem prošlog stoleća „Radoux“ su pokrenuli istraživačko-razvojni program i prvi u svetu patentirali i primenjuju inovativnu OakScan® tehnologiju, pomoću koje se analizira čvrstoća vlakana drveta, proces oksidacije i sadržaj polifenola koji presudno utiču na organoleptička svojstva pića.
Pre nego što bude obrađena i postane bure, tako precizno odabrana hrastovina se oko tri godine suši prirodnim putem na otvorenom u ekološki besprekornim uslovima zaštićenog Nacionalnog Parka Brenne.
Finalni deo procesa izrade bureta je zagrevanje drveta, ili tostiranje, a način i temperatura se precizno određuju u zavisnosti od čvrstoće drveta i namene bureta (da li je za vina, bela ili crna, ili žestoka pića). Tostiranje pomaže da do izražaja dođu aroma, tekstura, volumen, slatkoća i druge nijanse palete ukusa, a naša burad su tostirana na temperaturi 200 ili 250 stepeni celzijusa.
Drugim rečima, „Radoux“ imponuje „Velikom Brdu“ zbog višedecenijskog iskustva njihovih zanatlija i inovativnog naučnog pristupa proizvodnji barudi, što neosporno doprinosi vrhunskom kvalitetu naših rakija.
U našem podrumu posebno mesto zauzimaju četiri prelepe bačve brenda „Pozvek“, od slavonskog hrasta.
Autor: „Veliko Brdo“. Izvor: https://www.radoux.fr