O UKUSIMA SE RAPSRAVLJA! KAKO DEGUSTIRATI RAKIJU Scroll down animation

KATEGORIJA: ČLANAK

O UKUSIMA SE RAPSRAVLJA! KAKO DEGUSTIRATI RAKIJU

Pre svega obratite pažnju na izgled pića. Svaka zamućenost ukazuje na neku manu. Kvalitetna rakija je uvek bistra, bez obzira da li je ona providna ili je poprimila boju nakon sazrevanja u buretu.

Sama degustacija se odvija u tri koraka: prvo ocenjujemo aromu, zatim ukus, i, na kraju, finiš. Joel Harrison i Neil Ridley poredili su ovaj proces sa odlaskom u bioskop:

1. Aroma

Miris rakije je poput trejlera za film: nagoveštava šta možemo da očekujemo, ali ne razotkriva baš sve. Od njega zavisi da li ćemo poželeti da odemo u bioskop. Preporuka profi degustatora je da koristite čašicu u obliku lale.

Prinesite čašicu na par centimetara i nagnite ja malo prema sebi. Prvo što ćete osetiti je etanol, ali nas zanimaju suptilne arome koje se kriju iza njega. One će se lakše razotkriti na udaljenijem od vas delu čašice. Udahnite i pustite ih da dopru do vaših čula. Da li osećate aromu voća, začina, vanile, kokosa, suvog voća ili cveća? Veoma odležala pića razvijaju i arome gljiva i suvog lišća. Da li vas pozivaju da otpijete gutljaj?

2. Ukus

Ocenjivanje ukusa je kao gledanje samog filma. Načinite gutljaj. Ne žurite – važno je da se prepustite doživljaju – dobar film nećete da gledate na brzom premotavanju. Osetite punoću ukusa i strukturu pića. Da li je ono uljasto, viskozno, meko? Ili možda ima nelagodnu oštrinu, što je često odlika mladih ili nečistih rakija? Piće odležalo u buretu ima svoju gustinu. To je kombinacija alkohola, slasti, ukusa i tanina drveta. Pratite osećanja na jeziku i nepcima, ali i iza jezika i u zadnjem delu nosa.

3. Finiš

Nakon što ste progutali piće skoncentrišite se na finišu ili završnici. Kvalitetne rakije, pogotovo one odležale u buretu imaju dugu završnicu – prijatan ukus koji traje i do par minuta. Ovaj korak je poput diskusije sa društvom po izlasku iz bioskopa – da li ste uživali, da li su glumci bili na visini zadatka, kako biste poredili film za drugim kreacijama istog reditelja, i, najvažnije, da li ste poželeli da ponovo pogledate ovaj film, tj. da napravite još jedan gutljaj?

Aroma, ukus i finiš zajedno otkrivaju suštinu pića i čine kompletan utisak o njemu.

A kada je reč o rakijama Veliko Brdo, po našem mišljenju, svaka je za Oskara!

Autor: Veliko Brdo. Izvor: J. Harrison, N. Ridley. Distilled. Octopus Publishing Group LTD, 2018.