NAŠA “MALA”: TAJNA JE U MALINAMA!
Kako nastaje specijalna rakija?
Neodoljiv miris prave sveže maline opija čim otvorite flašu! Kako uspevamo da sačuvamo ukus i aromu ovog nežnog ploda u rakiji? Odgovor se krije u jednom tihom i delikatnom umeću pod nazivom maceracija.
Čarolija maceracije
Maceracija je veoma stara prirodna tehnika za aromatizovanje voćnih rakija, gde se sveže, zrelo voće potapa u bazni destilat – u slučaju “MALE” to je rakija od šest odabranih sorti jabuka iz voćnjaka u okolini Arilja.
U jabukov destilat dodajemo zrele plodove sveže organske maline koju uzgajamo na “Velikom Brdu”. Na 100 l destilata je potrebno 50 kg malina. Vreme, temperatura i zrelost ploda igraju ključnu ulogu. Prekratko vreme – aroma ostaje skrivena; predugo – nežnost može da izvetri.
Mešavina se ostavi da odstoji oko deset dana. Za to vreme plodovi maline se dezintegrišu, bazna rakija upija prirodne arome i raskošan ukus plodova maline. Tako nastaje macerat koji zatim ponovo ide na destilaciju.
Delikatna ravnoteža
Maceracija omogućava da zarobimo samu esenciju sveže maline, donosi slojevitost, mekoću i dubinu, a ponovna destilacija omogućava da dobijemo rakiju sa veoma izraženom aromom maline, dok se u pozadini, u završnici, pojavljuje suptilni ukus jabuke.
Ukus leta u svakom gutljaju
Kada otvorite bocu “MALE”, ne otvarate samo rakiju. Otvarate priču. O zemlji bogatoj mineralima, o planinskom vazduhu i malinama koje su zrele pod suncem. Priču ispričanu kroz tihi, ali moćni proces maceracije – onaj koji samoj prirodi daje glas. Priču o ljubavi na prvi gutljaj.
“MALA” – nežna, snažna i neodoljiva.
Vaša "MALA" čeka Vas ovde.